Μεσογειακή Διατροφή

Η διατροφή των παιδιών στο Άσυλο του Παιδιού βασίζεται στις αρχές της μεσογειακής διατροφής, με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Το πρόγραμμα διατροφής έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και χωρίζεται σε θερινό και χειμερινό, διαμορφωμένο με ανάλογα εποχιακά φαγητά. Κάθε εβδομάδα είναι διαφορετικό με ποικιλία γευμάτων πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οι προμηθευτές και τα τρόφιμα διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και η επιλογή τους γίνεται από την ειδική Επιτροπή Προμηθειών και Διατροφολογίου (απαρτίζεται από την Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ., τη Διοικητική Διευθύντρια, τις δύο Προϊστάμενες των Συγκροτημάτων, την παιδίατρο του Ασύλου του Παιδιού, τον μάγειρα και την υπεύθυνη αποθήκης).

Όλα τα γεύματα των παιδιών παρασκευάζονται στην μονάδα σίτισης του Ασύλου του Παιδιού που στεγάζεται στο Β’ Συγκρότημα.

Τι προσπαθούμε να πετύχουμε!

  • Να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά εποχής.
  • Να αποτελεί το ελαιόλαδο βασικό συστατικό για όλα τα φαγητά που παρασκευάζονται.
  • Να εντάσσουμε το ψωμί και τα δημητριακά στο διαιτολόγιο μας. Προτιμούμε τα προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Να καταναλώνουμε ψάρι, κόκκινο και λευκό κρέας και όσπρια μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον. Στηρίζουμε τις επιλογές μας με γνώμονα τη διατροφική πυραμίδα.
  • Να μειώνουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Να αποφεύγουμε τρόφιμα με ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά, οι καραμέλες και τα έτοιμα γλυκά.
  • Να χρησιμοποιούμε το αλάτι με σύνεση, έχοντας στο νου μας ότι πολλά τρόφιμα ήδη έχουν μία συγκεκριμένη ποσότητα αλατιού.
  • Να μαγειρεύουμε στο φούρνο, στο γκριλ και στη κατσαρόλα τα γεύματα των παιδιών και να αποφεύγουμε τα τηγανητά όσο γίνεται.

 

Αρχές διατροφικών συνηθειών

- Πρωινό: Ένα πλούσιο πρωινό βοηθάει τα παιδιά να ξεκινήσουν την ημέρα τους με σωστές διατροφικές συνήθειες. Βάζει έτσι τα θεμέλια για την καλή υγεία στο υπόλοιπο της ζωής τους.

- Δεκατιανό / Απογευματινό: Ανάμεσα στα γεύματα οι μαθητές ενισχύονται διατροφικά με υγιεινές τροφές ώστε να αποδίδουν στις μαθησιακές απαιτήσεις.

- Μεσημεριανό: Η κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τροφίμων από όλες τις διατροφικές ομάδες. Οι καλές πηγές σιδήρου όπως όσπρια, ψάρια και κόκκινο κρέας είναι απαραίτητες για την υγεία τους και η ύπαρξή τους σε καθημερινή βάση είναι ενδεδειγμένη.

- Γλυκό: Δίνεται αυστηρά μια φορά την εβδομάδα και σκοπό έχει την σημαντική γνώση της «διατροφικής πειθαρχίας» απέναντι σ’ αυτή τη διατροφική ομάδα. Προτιμώνται γλυκά με φρούτα ή γάλα και λίγη ζάχαρη και λιπαρά.

 

ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ . Εγνατια 129 . ΤΚ 54638 . θεσσαλονικη . Τ: 2310 209398 . φαξ: 2310 202449