Και πραγματικά νιώθουμε μεγάλη πικρία που εξαιτίας της πανδημίας και αυτή τη χρονιά δεν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε την περιφορά της εικόνας Του, με τους μαθητές μας να προπορεύονται και πλήθος πιστών να ακολουθεί, ούτε και το καθιερωμένο παζάρι μας.

Καμία όμως δυσκολία δεν είναι παντοτινή. Ευχόμαστε να είμαστε όλοι υγιείς και όσα δεν μας επιτρέπει ο ιός να κάνουμε τώρα να τα πραγματοποιήσουμε του χρόνου.

Το εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού είναι το μοναδικό εκκλησάκι της πόλης μας αφιερωμένο στον Άγιο Στυλιανό. Θεμελιώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1938. Το σχέδιο της εκκλησίας, βυζαντινού ρυθμού, εκπόνησε ο Αρχιτέκτων Μηχανικός Α. Ζάχος και την επίβλεψη είχε ο Αρχιτέκτων Ορέστης Χατζηαγγέλου. Οι αγιογραφίες είναι του καθηγητή του Α.Π.Θ. και ζωγράφου Πολύκλειτου Ρέγκου.

Οι εργασίες οικοδόμησης της εκκλησίας καθυστέρησαν με την έναρξη του πολέμου του 1940. Στις 26 Νοεμβρίου του 1946 τελέστηκε με κάθε επισημότητα η πρώτη θεία λειτουργία.

Στο εκκλησάκι πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα Θεία Λειτουργία και διατίθεται για βαφτίσεις, γάμους και μνημόσυνα.

Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία (Μικρά Ασία). Έζησε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα. Θεωρείται προστάτης των νηπίων και θεραπευτής των παιδικών ασθενειών. Μόλις ενηλικιώθηκε, μοίρασε την πατρική του περιουσία στους φτωχούς και έζησε σε ερημικό τόπο με νηστεία και άσκηση. Απέκτησε φήμη για τη θαυματουργή προσευχή του που βοηθούσε τις γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, γι’ αυτό και θεωρήθηκε προστάτης των νηπίων. (Η ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου).

Από την ετυμολογία του ονόματός Του πιστεύεται ότι ο Άγιος στυλώνει, δηλαδή ενισχύει την υγεία των παιδιών και θεωρείται Φύλακας-Άγγελός τους. Γι’ αυτό κατά την εορτή του οι μητέρες των βρεφών και των άλλων παιδιών απέχουν από κάθε δραστηριότητα.

Πολύ χαρακτηριστική αλλά και συγκινητική είναι η εικόνα Του. Ο Άγιος, κρατώντας ένα σπαργανωμένο παιδί στην αγκαλιά Του, παρουσιάζεται ως φιλόστοργη μητέρα και συγχρόνως ως χειροδύναμος πατέρας, ο οποίος προσφέρει στο παιδί τη στοργή και τη δύναμη που αυτό χρειάζεται.

Φέτος, το πρόγραμμα των ακολουθιών έχει ως εξής:

Πέμπτη 25/11/2021 στις 17:30 Εσπερινός, Παρασκευή 26/11/2021 στις 8:00 Θεία Λειτουργία και στις 17:30 Παράκληση με Αρτοκλασία.

Οι λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία λίγων πιστών και σύμφωνα με τα μέτρα του ΕΟΔΥ. Η εικόνα του Αγίου θα βρίσκεται στην αυλή μας για να την προσκυνήσουν όσοι το επιθυμούν.

Το καθιερωμένο παζάρι μας «Οι Θησαυροί του Μπαούλου», που με τα έσοδά του στηρίζει το εκπαιδευτικό και κοινωνικό μας πρόγραμμα εδώ και χρόνια, και φέτος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Από τις 25/11/2021 θα μπορείτε να παραγγέλνετε (ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά) μερικά από τα προϊόντα μας που κοσμούν το Παζάρι μας και φτιάχνει η κουζίνα μας και οι κυρίες της Ομάδας Στήριξης. Αυτά είναι μαρμελάδες σε μικρά και μεγάλα βάζα, γλυκά κουταλιού, αφεψήματα, λικέρ, κρασιά, τσίπουρα, τα γλυκά που οι μέρες απαιτούν (μπακλαβάς, κανταΐφι, κουραμπιέδες κ.λ.π.), κέϊκ, κουλουράκια, γούρια για να υποδεχτούμε την νέα χρονιά αλλά και Αλεξανδρινά και μυρωδικά φυτά.

Ακολουθώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας (Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ή Νόσησης) και κατόπιν ραντεβού θα μπορείτε και να μας επισκεφτείτε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για να κάνετε τις επιλογές σας “δια ζώσης” καθημερινά, από τις 10:00 έως τις 14:00 εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Στην αίθουσά μας θα μπορείτε να βρείτε, εκτός από όλα όσα αναφέρουμε στον κατάλογο, χριστουγεννιάτικα στολίδια και γιορτινές κατασκευές.

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο Γραμματείας: 2310 209398

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΔΩΝ: Πατήστε ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΓΟΥΡΙΑ: Πατήστε ΕΔΩ

ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ . Εγνατια 129 . ΤΚ 54638 . θεσσαλονικη . Τ: 2310 209398 . φαξ: 2310 202449